BIO certifikace v ájurvédě: Evropské standardy

S BIO certifikací si většina z nás primárně spojuje zeleninu a ovoce z ekologického zemědělství. V kontextu ájurvédských produktů tento certifikát nabývá zajímavé podoby. Dostávají se nám díky ní do rukou ájurvédské produkty v kvalitě jaká byla běžná před stovkami let?

Zatímco BIO certifikace představuje moderní systém kontroly kvality, tradiční ájurvédské byliny byly po tisíciletí sbírány a pěstovány v průmyslem nedotčené, čisté přírodě. Paradoxně tak dnešní přísné standardy BIO certifikace pomáhají obnovit původní kvalitu, která byla v minulosti přirozená. Regionů, kde příroda zůstává nedotčená civilizací a průmyslem ubývá, což činí BIO certifikaci o to významnější. Právě tento zásadní požadavek na čistotu se stal základním kamenem současných certifikačních systémů.

Na trhu se setkáváme se dvěma hlavními označeními kvality „BIO“ a „Organic“. Tato označení jsou v podstatě totožná a liší se pouze geograficky - zatímco v Evropské unii se používá „BIO“, v USA a v dalších anglosaských zemích je běžnější termín „Organic“. Oba certifikáty garantují stejně vysoké standardy ekologického zemědělství a podléhají obdobně přísné kontrole. Ať už tedy na produktu najdete evropské BIO logo nebo americkou pečeť „Organic“, můžete očekávat srovnatelnou úroveň kvality.

Pro získání evropské BIO certifikace musí výrobci splnit řadu náročných kritérií. Základem je pěstování bez syntetických pesticidů a hnojiv, naprostý zákaz geneticky modifikovaných organismů a dodržování udržitelných zemědělských postupů. Celý výrobní řetězec - od setí přes sklizeň až po zpracování a balení - podléhá důkladné kontrole. Pravidelné inspekce a testování každé šarže na přítomnost těžkých kovů, pesticidů a mikrobiologickou čistotu zajišťují, že konečný produkt splňuje ty nejvyšší standardy bezpečnosti. Výzkumy navíc prokazují, že bylinky pěstované podle požadavků BIO často obsahují vyšší koncentrace účinných látek.

Z pohledu zákazníka tak certifikované ájurvédské produkty spojují tisícileté zkušenosti tradiční medicíny s moderním systémem kontroly kvality. To je zvláště důležité u bylin jako je brahmi nebo směs triphala, které se často užívají dlouhodobě. Přesto je třeba mít na paměti, že současné životní prostředí je poznamenáno globálním znečištěním ovlivňujícím i zdánlivě nedotčené oblasti. BIO certifikace tak představuje nejlepší dostupný způsob, jak se co nejvíce přiblížit původní kvalitě ájurvédských bylin a maximalizovat účinnost ájurvédských produktů pro současné spotřebitele.

Věděli jste, že existují mnohem bohatší zdroje vitamínu C než citrusy? V příštím článku odhalíme, jak si v tomto ohledu stojí amla (amalaki) a proč její účinky stojí za pozornost.