Kurkuma: Když spolupráce násobí účinky

Kurkuma, vědecky známá jako Curcuma longa, je často označovaná přídomkem „zlaté koření“ pro svou charakteristickou barvu a především pro své mimořádné vlastnosti. Nejnovější výzkumy navíc odhalují, že v kombinaci s dalším kořením a bylinami se její potenciál může znásobit. Zajímá vás, jak využít synergický efekt v domácích podmínkách a maximalizovat zdravotní prospěšnost?

Různorodá řada sloučenin v kurkumě, zejména kurkuminoidy, jako je kurkumin, hraje klíčovou roli v jejích léčivých vlastnostech. Kurkuminoidy tvoří typicky 2-9% sušené kurkumy, přičemž kurkumin je hlavní složkou (přibližně 75-85% všech kurkuminoidů). Potenciální zdravotní účinky kurkumy a zejména její hlavní aktivní látky kurkuminu, byly rozsáhle studovány.

Kurkuma vykazuje významné protizánětlivé účinky a podle vědeckých studií se ukazuje, že může pomoci snížit zánět u stavů, jako je artritida, astma a další zánětlivá onemocnění. Studie naznačují, že kurkumin může být stejně účinný jako ibuprofen při snižování zánětu a bolesti spojené s osteoartritidou a revmatoidní artritidou. Kurkuma vykazuje silné antioxidační vlastnosti, které pomáhají bojovat proti oxidativnímu stresu, což je zásadní pro prevenci poškození buněk a může hrát roli při snižování rizika chronických onemocnění. Kurkumin může pomoci při léčbě cukrovky zlepšením citlivosti na inzulín a regulací hladiny cukru v krvi.

Kurkumin však má jednu zásadní nevýhodu - nízkou biologickou dostupnost. To znamená, že do krevního oběhu se dostane jen velmi malé množství této látky, které je pak k dispozici pro využití v organismu. Zvýšení příjmu kurkumy běžnou stravou není smysluplnou strategií, neboť by bylo třeba přijímat denně několik gramů. Cestou může být užívání doplňků stravy obsahujících kurkumu a další látky zvyšující její vstřebatelnost. Jakékoliv biologické látky jsou totiž často účinnější v kombinaci s dalšími látkami například s podobným účinkem.

Kombinace kurkumy například s kořením může účinnost kurkuminu výrazně zvýšit. Nenahraditelným spojencem ve smyslu výkonnosti je černý pepř (Piper nigrum) obsahující piperin, který může zvýšit vstřebatelnost kurkuminu[1].

Další pozoruhodnou kombinací je spojení kurkumy se zázvorem (Zingiber officinale). Obě rostliny patří do stejné čeledi a spojením svých účinků vytváří unikátní protizánětlivý efekt. Výzkumy naznačují, že kombinace kurkuminu s gingeroly, které podporují zdravou imunitní odpověď, může být mimořádně účinná při podpoře zdraví kloubů a působit proti zánětlivým stavům.

Třetím strategickým partnerem kurkumy jsou zdravé tuky. Ať preferujete kokosový olej, používáte ghí nebo nedáte dopustit na olivový olej, přítomnost tuku zásadně zlepšuje vstřebávání kurkuminu. Zmíněný princip vzájemné podpory zná ájurvédská medicína a tradičně využívá tisíce let - proto se kurkuma často podává s mlékem obohaceným o ghí. Moderní věda tuto kombinaci potvrdila a pojmenovala: kurkumin se jako lipofilní sloučenina lépe uvolňuje v tucích.

V příštím článku rozebereme význam BIO certifikace pro ájurvédské produkty a s nimi související evropské standardy. Zajímá vás toto téma?

 

[1] Hyun-Ki Cho et al. Construction of a Synergy Combination Model for Turmeric (Curcuma longa L.) and Black Pepper (Piper nigrum L.) Extracts: Enhanced Anticancer Activity against A549 and NCI-H292 Human Lung Cancer Cells. Curr. Issues Mol. Biol. 2024, 46, 5551-5560, published: 1 June 2024
https://www.mdpi.com/1467-3045/46/6/332